Despre piața financiară și "hârtiile" ce rămân a fi soluția tuturor problemelor noastre

  • Acasă
  • Blog
  • Despre piața financiară și "hârtiile" ce rămân a fi soluția tuturor problemelor noastre
blog article

Despre piața financiară și "hârtiile" ce rămân a fi soluția tuturor problemelor noastre

 

Definitia academica suna in felul urmator: piata financiara reprezinta totalitatea formelor tranzactionarii cu active financiare (moneda internationala, valori mobiliare, credite, depozite, instrumete financiare derivate). Aceasta include piata de valori (bursa de valori), piata de credite (bancile, companiile de dealing si investitii, fondurile de pensii), pietele de capital (asigurare, ipoteca, interbanking), piata financiara mondiala. Cu alte cuvinte, piata financiara este o platforma de tranzactionare organizata, obiectul careia il reprezinta instrumentele financiare.

Instrumentul financiar, la randul sau, este orice contract financiar standard, ca de exemplu – actiunea sau obligatiunea.

Exista mai multe piete financiare: piete de capital – pentru tranzactii cu actiuni, piete valutare – pentru tranzactii cu valute. Pe orice piata financiara exista cotatii care reflecta pretul instrumentelor financiare tranzactionate. Cotatiile variaza permanent in functie de factorii macroeconomici si microeconomici. Anume aceste variatii (schimbari) permit traderilor sa obtina profit din vanzarea si cumpararea contractelor. Nu vom vorbi acum despre toate pietele financiare deoarece ne va lua prea mult din timp. Pur si simplu, vom alege una dintre ele: pe cea mai interesanta, cea mai accesibila, cea mai clara si mai apropiata de noi, piata in care participam zilnic.

Cum credeti, despre care piata merge vorba? Desigur, despre piata valutara, adica despre banii pe care ii vedem in fiecare zi, banii pentru care muncim, pe care ii inmultim si economisim. Se stie ca moneda exista din cele mai vechi timpuri. Banii lichizi se aflau in circuit inca din epoca Egiptului Antic, adica mai mult de 4000 de ani. Dar, in tot acest timp, monedele nu au avut o influenta considerabila asupra vietii noastre sau asupra economiei tarii in care traim. Dragi cititori, probabil va ve-ti intreba: de ce anume banii, aceste “hartii” pentru care muncim atat de mult in fiecare zi, raman a fi solutia problemelor noastre?

Raspunsul la aceste si multe alte intrebari il veti gasi frecventand cursurile noastre. Insa, acum ne vom stradui sa dam un raspuns scurt si cat se poate de clar. Banii reprezinta sistemul “sanguin” al oricarei economii de piata! Daca, intr-un oarecare organism viu apar probleme cu circulatia sanguina, atunci el incepe sa functioneze prost sau chiar sa moara. La fel se poate intampla si cu economia! Amintiti-va orice criza legata de valuta, costul acesteia pe piata internationala, capacitatea de cumparare. Acestea sunt crizele bancare, caderile economice, inflatia etc. Studiind mecanismul de “viata” al valutelor, putem evita aparitia multor neplaceri, putem proteja economiile (depozitele) noastre, putem mari capitalul intreprinderii. La fel, avem posibilitatea de a invata sa luam decizii corecte atat in privinta profitului la serviciu cat si a castigului personal.

Cunoscand aceste mecanisme, puteti sa prognozati cu usurinta pretul valutei (exprimarea unei valute prin alta valuta, de exemplu 1 dolar costa 17 lei) si respectiv, sa obtineti un profit din asta. Mentionam ca aceasta activitate este foarte actuala! De ce? Incercati doar sa va imaginati ce ati face daca ati fi aflat ca maine dolarul va costa cu 100% mai mult decat azi, in raport cu leul! Aici, cu siguranta nu veti sta pe ganduri, ci veti merge la banca sa cumparati dolari, iar mai tarziu ii veti vinde, castigand 100%! Simplu, nu? Clar ca e simplu, o data ce cunoasteti ce va fi cu dolarul maine.

Cea mai de pret, pe pietile financiare, este informatia! Cu noi ve-ti putea invata cum sa cautati aceasta informatie, cum sa o intelegeti, sa o “descifrati” pentru ca sa stiti ce va fi “maine” cu unul din cele mai importante instrumente ale economiei - valuta. 

 

logo

online.school@trader.md

Ultimele articole

Întroduceți numărul de telefon

Vă telefonăm în 3 minute