Corelatia dintre WTI si BRENT, cine dicteaza preturile pe piata petroliera!?

  • Acasă
  • Blog
  • Corelatia dintre WTI si BRENT, cine dicteaza preturile pe piata petroliera!?
blog article

Corelatia dintre WTI si BRENT, cine dicteaza preturile pe piata petroliera!?

Acronimul WTI s-ar decifra din engleza ca West Texas Intermediate la fel mai este cunoscut si sub denumirea de Texas Light Sweet. Aceasta este o marca de petrol ce se extrage in statul Texas (SUA), de aici provine si denumirea de West Texas Intermediate.

In mare parte se foloseste pentru producerea benzinei, din acest considerent acest tip de petrol are o cerere foarte mare pe piata, in mare parte in SUA si China. Preturile petrolului sunt in mare parte determinate de valoarea marcii West Texas Intermediate, comercializata pe bursa NYMEX din anul 1983. Contractele futures (contracte pe viitor) pentru WTI sunt in mod obisnuit stabilite la livrarile in „huburile” din Cushing, Oklahoma, Statele Unite ale Americii.

 West Texas Intermediate si inca o marca de baza care este Brentul reprezinta practic unul si acelasi produs dupa compozitie.  Pentru o lunga perioada de timp, diferenta dintre preturile lor nu a fost mare.

De obicei, Brentul se tranzactiona la pretul de 1-4 dolari/baril mai mic decit WTI din cauza costurilor mai mari de expediere catre Statele Unite. Cu toate acestea, incepind cu 2011, paritatea sa schimbat (inversat), iar Brentul a inceput sa negocieze la o prima de 10-20 de dolari/baril la preturile WTI.

Diferenta de pret dintre acestea poate fi explicata in mai multe moduri, printre care:

1.corelatia directa a contractelor futures WTI si livrarile in sine (3-4% din contracte ajung la acestea), spre deosebire de contractele futures mai avantajoase pentru tranzactionarea pe Brent;

2.volumul de lucru al infrastructurii orasului Cushing (supraincarcarea rezervoarelor de petrol);

3.o crestere economica mai mare in țarile ale caror importuri sunt stabilite de preturile Brentului.

De preturile pentru WTI si de asemenea de preturile pentru Brent depind in mod direct sau indirect preturile de export pentru 2/3 din petrol la nivel mondial si asta chiar daca productia WTI constituie in sine mai putin de 1% din productia mondiala de petrol.

La rindul sau Brentul este o marca de referinta, el este extras in Marea Nordului. Incepind cu anul 2007, Brentul este, de fapt, un amestec de mai multe tipuri de petrol produse in cimpurile offshore Brent, Forties, Oseberg si Ekofisk intre coastele Norvegiei si Regatul Unit. Este una dintre marile branduri de petrol tranzactionate pe bursele internationale de petrol, in special ICE (Intercontinental Exchange).

Aceasta marca a devenit o referintă datorita fiabilitatii ofertei, prezentei mai multor furnizori independenti si dorintei de a fi achizitionată de catre multi consumatori si prelucratori.

In ciuda unor probleme cu livrările in trecut si neavind cele mai mari volume de productie, amestecul BRENT are suficienta putere si lichiditate pentru a ramine la moment influientul numarul 1 in lume.

logo

online.school@trader.md

Ultimele articole

Întroduceți numărul de telefon

Vă telefonăm în 3 minute