Cadranul banilor - ce reprezintă acesta!?

  • Acasă
  • Blog
  • Cadranul banilor - ce reprezintă acesta!?
blog article

Cadranul banilor - ce reprezintă acesta!?

Există o carte extraordinară scrisă de Robert T. Kiyosaki la sfârșitul anilor 90, a doua din seria „Tată bogat, tată sărac”, numită „Cadranul banilor”. Iată, pe scurt, o descriere a cadranului și a ceea ce reprezintă el:

cadranul-banilor

A – Angajat

L – Liber profesionist

P – Patron

I – Investitor

cadranul-banilor

De exemplu, un A caută siguranța unui loc de muncă, a unui salariu lunar, a unor beneficii prevăzute printr-un contract, a unui plan de pensii avntajos. Acești oameni nu mint când spun că banii nu sunt importanți pentru ei. Mult mai important este sentimentul de siguranță. În vreme de criză, vor căuta angajamentele sigure, chiar dacă nu sunt avantajoase pentru ei. La fel ca cei din cadranul A, un L adevărat muncește pentru banii săi. Starea sa de spirit este caracterizată de sentimentul de independență.

Acest L este propriul șef și îl auzi deseori spunând „dacă vrei ca un lucru să fie bine făcut, atunci trebuie să-l faci chiar tu”. Este specialistul sau profesionistul la care apelezi când vrei să-ți rezolvi unele probleme. Meseriile cele mai căutate de liber profesioniști sunt acelea în care se pot evidenția prin profesionalism, de exemplu medicii, avocații, agenții de vânzări, muncitorii calificați din diverse industrii, ca de exemplu cei din construcții, industria auto, etc. În contrast cu cei din partea stângă a cadranului, cei din P și I sunt motivați de sentimentul de libertate. Un P adoră să se înconjoare de specialiștii din A și L. Motto-ul lui este „de ce să fac eu un lucru, când pot să plătesc pe cineva să-l facă mai bine chiar decât mine?”.

Diferența fundamentală între afacerile de tip L și P este în răspunsul la întrebarea „dacă pleci un an în vacanță, când te întorci, afacerea ta este mai prosperă?”. Dacă răspunsul este da, atunci ai o afacere de tip P. Un L ar putea să nu mai găsească nicio afacere după un an. Ultimul cadran, cel al investitorilor, este cadranul banilor. Dacă cei din partea stângă muncesc pentru bani, iar cei din P găsesc A sau L care să muncească pentru ei, cei din I pun banii să muncească din greu pentru bani. Un I investește în afacerile din P, iar o parte a discuțiilor s-a axat pe o parte din diversele tipuri de investiții pe care le poate face un I.

logo

online.school@trader.md

Ultimele articole

Întroduceți numărul de telefon

Vă telefonăm în 3 minute