13 reguli de aur în tranzacționare!

  • Acasă
  • Blog
  • 13 reguli de aur în tranzacționare!
blog article

13 reguli de aur în tranzacționare!

1. Analizati de la simplu la complex. Alegeti o paritate valutara (de ex. EUR/USD) si studiati-i istoria cel putin pentru ultimii 10 ani (cu cat mai multa istorie veti studia, cu atat mai bine). Selectati pe grafic trendurile, nivelurile de suport si rezistenta, urmariti cum au evoluat preturile la apropierea de niveluri. Gasiti pe grafic formatiunile cunoscute si necunoscute ale analizei tehnice si studiati cu atentie evolutia cursului in aceste formatiuni. Incercati “sa auziti melodia” pietei, reflectata pe grafic. Facand aceste exercitii pe grafice (lunare, saptamanale, zilnice, pe ore) veti descoperi multe reguli utile.

 

2. Luati decizii in mod individual Traderul este omul care raspunde suta la suta pentru rezultatele sale. De aceea, traderul are PLANUL SAU de activitate si ia decizii in mod INDIVIDUAL. Numai ignorand opiniile majoritatii, traderul poate intelege corectitudinea sau greseala actiunilor sale, ori aceasta este cheia succesului pe piata.

 

3. Invatati din propriile greseli Analizati sistematic nu doar pozitiile profitabile, dar si pe cele neprofitabile. Durerea pierderii este mult mai mica daca ati inteles greseala dvs. si sunteti convins ca nu o veti mai repeta pe viitor. Traderul care stie sa traga foloase din greseli este “condamnat” la succes!

 

4. Propriul sistem este prioritatea dvs. Ca sa castigati, trebuie sa aveti niste prioritati. Aceasta prioritate reprezinta propriul sistem de tranzactionare, bazat pe date istorice si care are rezultate pozitive. Sistemul nu trebuie sa fie complicat pentru ca acesta trebuie sa se adapteze usor schimbarilor sistematice ale pietei. “Cu cat mai complex este sistemul si cu cat mai multe elemente cuprinde, cu atat sistemul este mai vulnerabil” (dr. Alexander Elder).

 

5. Disciplina este cheia succesului Multi traderi sufera esecuri chiar avand in mana o “arma de temut”, adica propriul sistem de tranzactionare. Secretul succesului consta in autodisciplina traderului si abilitatea acestuia de urmarire a semnalelor sistemului, fiind mereu pe faza.

 

6. Trend is your friend Nu tranzactionati impotriva trendului! Ideea de a “prinde” corectia globala a pietei si de a cumpara la pretul minim, desigur, este una atractiva, dar milioane de traderi au testat aceasta idee si s-au “fript”.

 

7. Opriti la timp pierderile Toti traderii stiu cat este de important sa identifici si sa opresti o pozitia gresita. Insa, sa ne amintim cat este de greu sa accepti o pierdere si sa inchizi o tranzactie pe minus. Pentru ca acest fapt ar insemna sa va recunoasteti greseala. Oare sunteti capabili sa va soptiti “Da, prietene, de data asta n-ai avut dreptate” ? Daca ati gresit, inchideti pur si simplu pozitia, fara sa incercati sa schimbati situatia cu sperante spre “mai bine”.

 

8. Lasati profitul sa creasca Traderul profesionist niciodata nu obtine un profit de dragul altui profit. Pentru el este important corectitudinea prognozarii modificarilor cursurilor valutare si, doar ca urmare a acesteia, obtinerea remunerarii materiale. Pentru o tranzactionare profitabila este necesar sa luati profitul doar in cazul in care sistemul va semnalizeaza acest lucru. Lasati profitul sa creasca si veti obtine rezultatul maxim!

 

9. Construiti corect planul de tranzactionare. Nu uitati sa mariti pozitia deschisa daca simtiti ca piata se misca in favoarea dvs. si simtiti ca aveti dreptate. Secretul in constructia piramidei consta in faptul ca fiecare completare noua a pozitiei trebuie sa fie mai mica decat cea precedenta.

 

10. Tranzactionarea este un maraton pentru toata viata Priviti activitatea speculativa ca pe un lucru serios, cu care vreti sa va ocupati multi ani si sa primiti o satisfactie atat materiala, cat si morala. Incepatorul care tinde din prima tranzactie sa isi tripleze suma contului, “se aseamana cu un adolescent care a fugit de acasa spre Hollywood pentru ca sa devina un star” si, de regula, sufera un esec din primele luni de activitate. Scopul dvs. trebuie sa fie indreptat spre invatarea de a tranzactiona corect ca sa deveniti un adevarat profesionist. Doar asa veti obtine rezultate stabile si pozitive!

 

11. Cumparati la aparitia zvonurilor, vindeti la aparitia stirilor. Nu va lasati sedusi de stirile bune care deseori au fost luate deja in calcul de profesionistii pietelor valutare. Mai importante sunt zvonurile, care o data “aruncate” pe piata, fac ca preturile sa creasca in cateva zile pana la aparitia stirilor reale, iar la aparitia acestor stiri, pretul mai creste un pic dupa care incepe sa coboare.

 

12. Studiati psihologia traderilor Traderii, anume ei formeaza piata valutara, sunt oameni cu propriile emotii si manifestari psihologice. Ce este un grafic al cursului valutar? Acesta nu este altceva decat redarea grafica a opiniilor, sperantelor, dorintelor, indoielilor tuturor traderilor de pe piata. Pentru o tranzactionare profitabila este necesar de studiat psihologia omului si influenta acesteia in luarea deciziilor. Analizand graficul preturilor, straduiti-va sa intelegeti sentimentele si gandurile traderilor. Aceasta atitudine va va permite sa parasiti randurile celor slabi si lenesi, si sa va alaturati celor puternici (“bullish” si “bearish”).

 

13. Intelegeti-va motivele Inainte sa incepeti tranzactionarea, raspundeti la intrebarea: pentru ce vreti sa faceti asta? Poate ca vreti sa va imbogatiti intr-o ora? Doriti sa asimilati o profesie sau sa scapati de zilele plictisitoare? Poate ca succesul lui Soros nu va lasa in pace? O imagine clara despre scopurile dvs. va gasi calea cea mai scurta catre atingerea (implinirea) acestora.

logo

online.school@trader.md

Ultimele articole

Întroduceți numărul de telefon

Vă telefonăm în 3 minute